Σήμα αυθεντικής Ιταλικής φιλοξενίας

ΣΗΜΑ ΙΤΑΛΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ –ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΤΑΛΙΚΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Επιτέλους και στο εξωτερικό θα πιστοποιούνται και θα βραβεύονται όλα εκείνα τα Ιταλικά εστιατόρια που θα πληρούν συγκεκριμένους κανόνες ποιότητας των συνταγών, της εξυπηρέτησης και της διακόσμησης.
Βρείτε τα ιταλικά εστιατόρια που διαθέτουν το συγκεκριμένο σήμα κατατεθέν. Μόνο αυτά που το διαθέτουν αποτελούν αναγνωρισμένα Ιταλικά εστιατόρια.

Το Πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την Unioncamere (Ένωση των Ιταλικών Εμπορικών Επιμελητηρίων) σε συνεργασία με την FIPE – Ιταλική Ομοσπονδία Εστιατορίων και Μπαρ – και την επιχειρησιακή στήριξη του ISNART (Εθνικό Ίδρυμα Τουριστικών Ερευνών).

Η αναγνώριση χρησιμοποιεί την εμπειρία που αποκτήθηκε στην Ιταλία από το ISNART με την επινόηση του Marchio Ospitalità Italiana (Σήμα Ιταλικής Φιλοξενίας) που δημιουργήθηκε το 1997 για να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών και να εξασφαλίσει τον καταναλωτή, όπου συμμετέχουν περίπου 5.000 τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια και αγροτουριστικές) που βρίσκονται σε 18 Ιταλικές Περιφέρειες.

Η στόχος αυτού του σήματος είναι να αναπτύξει και να προωθήσει την παράδοση των Ιταλικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και να αξιοποιήσει την Ιταλική γαστρονομική κουλτούρα, να αναδείξει την εικόνα των Ιταλικών εστιατορίων στο εξωτερικό που εγγυώνται την τήρηση των προδιαγραφών ποιότητας της Ιταλικής φιλοξενίας και να δημιουργήσει νέες δυνατότητες και δράσεις προβολής για τα Ιταλικά εστιατόρια στον κόσμο και για το σήμα Ιταλική Φιλοξενία (Ospitalità Italiana).

Το Ελληνο-ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα, θα έχει την αποστολή να προωθεί το Σήμα Ιταλική Φιλοξενία (Ospitalita’ Italiana) στην Ελληνική επικράτεια και να διενεργεί επισκέψεις επιθεώρησης στα Ιταλικά εστιατόρια της Χώρας για να ελέγχει αν αυτά μπορούν να είναι υποψήφια για να λάβουν την πιστοποίηση του “γνήσιου Ιταλικού εστιατορίου”.

Παρακάτω παραθέτουμε τις βασικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να έχουν τα εστιατόρια:

1. Στο εστιατόριο θα πρέπει να έχει υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο που να μπορεί να επικοινωνήσει με τον κόσμο στην Ιταλική γλώσσα,

2. Ο χώρος θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά Ιταλικά στοιχεία,

3. Το μενού θα πρέπει να είναι γραμμένο και σε σωστά Ιταλικά,

4. Το μενού θα πρέπει να περιλαμβάνει στην πλειοψηφία του (51%) πιάτα και συνταγές της Ιταλικής παράδοσης,

5. Η λίστα των κρασιών θα πρέπει να περιέχει κρασιά ΠΟΠ σε ποσοστό τουλάχιστον 30%,

6. Θα πρέπει να έχει προβλεφθεί για τον πελάτη η διαθεσιμότητα εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου ΠΟΠ ή εγγεγραμμένου στον κατάλογο των παραδοσιακών προϊόντων (MIPAF) (Ιταλικό Υπουργείο Αγροτικών, Διατροφικών και Δασικών Πολιτικών),

8. Θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο στην κουζίνα που να μπορεί να πιστοποιεί την εμπειρία/γνώση του στην Ιταλική κουζίνα.

Τα Ιταλικά εστιατόρια που, μετά από επίσκεψη επιθεώρησης του προσωπικού του Επιμελητηρίου μας, αποδειχθούν πως τηρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, θα αποκτήσουν την πιστοποίηση “Marchio Ospitalita’ Italiana nel Mondo (Σήμα Ιταλικής Φιλοξενίας στον Κόσμο)”, θα συμμετάσχουν σε μία εκδήλωση στην Ιταλία για την βράβευσή των εστιατορίων τους, θα προβληθούν μέσω εφημερίδων και ιστοσελίδων στο διαδίκτυο στην Ιταλία και στο εξωτερικό και θα μπορούν να συμμετέχουν σε ειδικές εκδηλώσεις για την προώθηση των Ιταλικών παραδοσιακών προϊόντων εντός των εστιατορίων τους.

Σε συνεργασία:

Ιταλική φιλοξενεία